”Det handlar om liv och hälsa”
Det säger Pelle Krantz som arbetar med utbildning på Vinnergi AB i Norrköping. Företaget var först ut att anmäla sig som utbildningsanordnare inom branschens satsning Wattityd. Pelle Krantz ser fördelar med Vinnergis val. Säkerställd kompetens är A och O för allas säkerhet.
Vinnergi AB, med 340 anställda, är första företag som anmält sig som utbildningsanordnare inom Wattityd. Företaget lär ut EBR:s elsäkerhetsanvisningar ESA 19 Fackkunnig Grund och Repetition. Det är främst intern utbildning inom företaget riktad till personer som arbetar inom elkraftprojekt.
På företaget finns Pelle Krantz, som är elkraftingenjör men som numera ägnar mest tid åt att utbilda, både internt och externt. Erfarenhet från utbildning finns, han har tidigare till exempel jobbat åtta år på Installationsföretagens utbildningsbolag INSU.
Varför valde ni så snabbt att bli utbildningsanordnare inom Wattityd?
– Det var självklart för oss. Efter nyår börjar Wattityd gälla skarpt, ett steg som vi tycker går i helt rätt riktning. Det handlar om att säkerställa kompetens. Alla vill ha ordning och reda och varje medarbetare ska komma hem hel och ren efter jobbet.
Har ni haft någon fördel med att vara först?
– Svårt att säga men vi har fått lite uppmärksamhet faktiskt. Jag har fått frågan av några om det blir dyrare nu. Det kan det kanske bli, framför allt om man har fler ESA-utbildningar men det kan också gå på ett ut jämfört med om kursböcker måste köpas in. Vi tycker ändå att det är värt pengarna och ser nyttan med att ha egna ESA-lärare.
Rent praktiskt, hur långt har ni kommit?
– Hittills har 30 personer utbildats internt och fler är på gång. Externa uppdrag börjar också komma, som anpassas efter målgruppen. Jag ska snart i väg till Luleå till exempel.
Vad ser du som det bästa med Wattiyd, kan olyckorna minska?
– Jag tror det, det handlar en hel del om beställarkompetens, vad krävs för att komma in på exempelvis ett bygge. Det ska vara tydligt, är det ESA som gäller? Sedan kan fusk förekomma som leder till att det tummas på säkerheten och skapar osund konkurrens. Sund konkurrens är viktigt.
Ser du några förbättringsmöjligheter, har du några tips?
– Vi har redan bollat lite grann fram och tillbaka när det gäller Wattityd-portalen och därmed kunnat ge lite feedback. Den fungerar utmärkt nu tycker jag. Sökfunktionen är bra, om någon till exempel tappat bort sitt certifikat.
Vill du råda andra att gå med som utbildningsanordnare?
– Det kan jag, så länge branschen och Energiföretagen står bakom. Vi ser nyttan av konceptet vilket jag tror ökar säkerheten på våra arbetsplatser.
Ja, har du något avslutande råd där?
– Det kan väl sammanfattas i att branschen är mån om att säkerställa kompetens. Det handlar om liv och hälsa. Det kan jämföras med att det kostar extremt mycket med olyckor i form av lidande, pengar och företagens anseende.
Fler och fler ansluter sig
Pelle Krantz och Vinnenergi var visserligen första utbildningsanordnare in i Wattityd men de är långt ifrån ensamma längre. Just nu finns avtal med omkring 15 utbildningsanordnare runt om i Sverige. Du hittar en lista från mitten av oktober nedan.
Godkända utbildningsanordnare inom Wattityd i mitten av oktober 2021:
- Annefors Kunskapsutveckling AB, Fredriksberg
- Bjopro AB, Ålem
- ELKUL, Fjälkinge
- Högskolan i Väst, Trollhättan
- Itiro Norr AB, Piteå
- Lateg AB, Enköping
- LAVI gruppen AB, Örebro
- NEKTAB Nordisk ElKraftTeknik AB, Arvika
- ONE Nordic AB, rikstäckande
- R1 Utbildning, Höör
- SSÉ Consulting AB, Sjöbo
- STF Ingenjörsutbildning AB, Stockholm
- Vinnergi AB, Linköping
- YrkesAkademin AB, Falun
En aktuell lista över samtliga utbildningsanordnare hittar du här.