Vi använder cookies på vår webbplats. När du använder vår webb accepterar du att information om ditt besök lagras i din webbläsare. Läs mer om cookies

För dig som utbildningsanordnare

Elsäkerheten måste öka. Det anser såväl branschen, som regeringen och myndigheter. Här är du en viktig del. Genom att bli vår samarbetspartner kan du erbjuda kvalitetssäkrad utbildning inom EBR och ESA och bidra till målet att alla ska komma hem från sitt jobb. Varje dag.

Trots att uppmärksamheten kring elsäkerhet har ökat visar Elsäkerhetsverkets olycksrapportering att det fortfarande rapporteras in elolyckor som skulle ha kunnat undvikas. I rapporten elolyckor 2020, som publicerades maj 2021, lyfter Elsäkerhetsverket att tre fjärdedelar av elolycksfallen bland yrkesverksamma i elbranschen orsakas av felbeteende vid arbete. Du hittar rapporten här (länk till Elsäkerhetsverkets pressmeddelande, öppnas i nytt fönster).

Energiminister Anders Ygeman har reagerat och regeringen har efterlyst en nollvision för elolyckor i yrkeslivet. 

Energiföretagens svar till både regeringen och Elsäkerhetsverket är Wattityd.

Varför Wattityd?

Med Wattityd stärker Energiföretagen det förebyggande arbetet genom att säkra att våra utbildningskoncept ger rätt kunskap och rätt attityd samt svarar upp mot lagkrav, förordningar och branschens behov.

Själva utbildningsverksamheten är inte vår kärnverksamhet, så här vill vi samarbeta med seriösa utbildningsanordare som genomför utbildningar inom våra varumärken EBR och ESA. Vi vill att du ska lyckas i din affär och samtidigt öka elsäkerheten.

  • I Wattitydportalen synliggör vi dig och ditt erbjudande och stärker din relation till beställare av elsäkerhetsutbildningar inom EBR och ESA.
  • Vi utvecklar och uppdaterar utbildningarna samt underlättar administrationen kring deltagare och certifikat.
  • Vi underhåller och utvecklar Wattitydportalen samt utbildar lärare.

Den konkreta nyttan för ditt företag som en del av Wattityd

  • Ni kan Wattityd-märka utbildningar som ni erbjuder inom våra varumärken EBR och ESA,
  • Får draghjälp av Energiföretagens marknadsföring och Wattityd-portalen,
  • Kan lättare nå ut med ert utbud av utbildningar i branschen genom att ni är sökbara i Wattityd-portalen,
  • Behöver inte investera i egen utveckling av utbildningar,
  • Behöver inte administrera slutprov och certifikat,
  • Hittar enkelt lärare som har rätt kunskaper och rätt attityd.

Se webbinariet om Wattityd frör utbildningsanordnare

I juni ordnade Energiföretagen ett webbinarium där utbildningsanordnare fick mer ingående information om Wattityd och vad det innebär att bli en del av detta elsäkerhetsinitiativ. Webbinariet avslutades med en frågestund. De mer generella frågorna finns samlade i en pdf, som du hittar under sändningen.

Läs frågor och svar från webbinariet (pdf)

Vad kostar det att vara med i Wattityd?

Wattityd träder i kraft i sin helhet den 1 januari 2022. De som vill gå in tidigare än så kan göra det och betalar då alla avgifter enligt nedan, utom årsavgiften för 2021.

Du som utbildningsanordnare upprättar tre olika avtal med Energiföretagen; ett samarbetsavtal, ett produktavtal för varje koncept ni vill utbilda inom samt ett personuppgiftsbiträdesavtal. Som utbildningsanordnare inom Wattityd betalar ni fyra olika avgifter årligen, enligt nedan.

Samarbetsavtal: 10 000 SEK per år (utgår ej 2021)
Serviceavgift per lärare: 1 000 SEK (separat läraravgift tas bort)

Produktavtal
:
EBR Kabelförläggning, 5 650 SEK
EBR Diplomerad Mätarmontör, 5 650 SEK
EBR Maskinförare, 5 650 SEK
EBR-ESA Fackkunnig Grund och EBR-ESA Fackkunnig Repetition, EBR-ESA i Praktiken (inkluderar den engelska versionen EBR-ESA Skilled), 6 850 SEK
EBR-ESA Instruerad (inkluderar den engelska versionen EBR-ESA Instructed), 6 650 SEK
EBR-ESA Röjning, 5 650 SEK
EBR-ESA Vattenvägar, 6 650 SEK

Rörlig kostnad per deltagare, 995 SEK / deltagare. Gäller från och med den 1 oktober 2021.