"Jag såg hur det började ryka ur min kabelsax"
Birgitta Granström är driftingenjör och har jobbat som distributionselektriker sedan 2006. En dag på jobbet blev det inte som planerat. Dagen kunde till och med ha slutat riktigt illa, om hon inte snabbt insett att något var på väg att gå fel. Det blev istället dagen då hon överlevde.
Se filmen med Birgittas berättelse.
Birgitta Granström började jobba med el på Umeå Energi redan 1998 och hon trivs verkligen med jobbet:
– Det är mitt drömjobb. Jag gillar att jobba med händerna och älskar att vara ute.
Hon tycker att hela yrkeskåren genomsyras av att en vilja att hjälpa folk att få tillbaka strömmen. Men det gäller samtidigt att behålla lugnet och inte stressa upp sig själv och därmed hamna i en farlig situation, understryker Birgitta Granström.
Någonstans gick det fel
En dag på jobbet blev det inte som planerat. Den kunde till och med ha slutat riktigt illa, om hon inte snabbt insett att något var på väg att gå fel:
– Vi höll på med att byta en station, utomhus. Allt som gick ut ifrån den gamla stationen ska ju läggas tillbaka rent elektriskt, i den nya stationen. Vi skulle flytta över ett kabelskåp, med parallella matningar. Då kan man göra det så fint att man inte behöver bryta hela skåpet, utan man bryter en kabel i taget och flyttar över, så kan man göra skiftningen avbrottsfritt.
I detta arbetsmoment gäller det att man skiljer ut vilken kabel som är vilken, och Birgitta Granström hade begärt kabelurskiljning där den spänningslösa kabeln märks ut. Men någonstans gick det fel.
– Jag hade saxen och så klippte jag. Jag såg hur det börja på att ryka ur min kabelsax och då tänkte jag ”det här vart inte riktigt bra”. Så då avbröt jag allting.
Det visade sig att Birgitta hade klippt den kabel som var märkt med att den var spänningslös, precis som det var tänkt. Men det hade skett ett misstag vid kabelurskiljningen, så den var fortfarande spänningsförande. Det var verkligen nära ögat.
– Jag ringde min vän och sa: ”Idag ska vi äta lunch tillsammans, för jag har just överlevt”.
Missförstånd eller slarv kan leda till olyckor
Birgitta Granström tror att de flesta olyckor beror på den mänskliga faktorn. Antingen har man missförstått varandra, eller så har någon slarvat helt enkelt. Det är egentligen ingens fel när det händer, för ingen gör det med avsikt.
– Jag blir sällan arg på mina kollegor, man blir mer arg på sig själv när man gör fel. Många gånger när man gör fel, är ju man innerst inne medveten om att ”jag tar en genväg”.
Birgitta Granström betonar att vikten av kontinuerlig elsäkerhetsutbildning, så att man inte tappar i säkerhetstänket och missar rutiner. Det är viktigt att alla jobbar efter samma rutiner och pratar samma språk, med samma terminologi, säger hon.
– Allt är ju för vår egen säkerhet.