"När jag kom ner var det ett eldhav där inne"
Magnus H Hallberg har verkat i energibranschen sedan 2001 och bland annat arbetat som distributionselektriker, kontrollanläggningsingenjör, chef och lärare i elsäkerhet. Han berättar om en dag som började bra, med en bra känsla i kroppen. När dagen var slut kunde han konstatera att hans kollega hade räddat hans liv genom att ropa en varning.
Se filmen med Magnus berättelse.
För några år sedan råkade Magnus H Hallberg ut för en otäck olycka.
– Vi var inte ansvariga för kopplingarna den här dagen, det var den elsäkerhetsansvarige på kundanläggningen. Det började gå fel under dagen och vi hade problem med kommunikationen, vi var inte riktigt tydliga med varandra. Senare på dagen gjorde den elsäkerhetsansvarige en felaktig koppling. Det som hände var att han spänningssatte en jordning som fanns i facket framför mig där jag jobbade.
Kortslutning med rökutveckling
Det blev en direkt kortslutning. Magnus berättar hur han kom ihåg hur ljuset dämpades till hälften, hur luften skakade och skallrade och hur det kändes i kroppen. Dramatiken steg ytterligare när han hörde en kollegas röst som skrek: ”spring, det rinner rök ur facket”.
– Vi sprang åt olika håll, som tur var så fanns det utrymningsvägar åt två håll. Jag brukar säga att precis när jag hann utanför dörren ett steg, då small det – det exploderade i facken – men jag hann nerför en trappa också. När jag kom ner vände jag mig om och då var det ett eldhav där inne. Det var ett ljud som var högre än nånting jag nånsin har hört, det går inte att beskriva det ljudet.
Magnus Hedén Hallberg konstaterar att han och hans kollegor, sex stycken, klarade sig på ”ren tur”. Efter olyckan fick de möjlighet att gå in och titta med hjälp av en brandman. Stationen var helt utbrunnen, plåtar, hela ställverksbyggnaden eller montaget var borta. Det var ett hål i väggen och det fanns inte mycket kvar där.
Räddad av kollegans rop
Han har sin kollega att tacka för att han fortfarande finns kvar i livet:
– Om han inte hade ropat så hade jag omkommit och säkert en eller fler av mina kollegor. Det var det som räddade oss.
Det som började väldigt bra, ”en fin höstdag – lite för fin för att vara på jobbet” blev till slut en situation som Magnus Hedén Hallberg ser tillbaka på med både skräck och tacksamhet.