EBR-ESA-E5 Industri & Installation
EBR-ESA-E5 Industri & Installation är av stor vikt för alla som arbetar på eller nära elektriska anläggningar inom området industri och installation.
Arbetsgivare som har valt att tillämpa EBR ESA använder EBR-systemet för att organisera sitt elsäkerhetsarbete. EBR är en best practice som utvecklats under över ett halvt sekel. Personal som ingår i organisationen behöver utbildas för att förstå hur säkert arbete uppnås för de som praktiskt arbetar inom elområdet.
Utbildningen baserar sig på publikationen EBR ESA Industri & Installation 2021 som innehåller säkerhetsanvisningar för skötsel och arbete på eller i anslutning till elektriska anläggningar inom industri och installation. Genom att följa dessa riktlinjer och regler kan arbetsgivare och arbetstagare säkerställa en säker arbetsmiljö, minska risken för elolyckor och uppfylla lagstadgade krav på elsäkerhet. Utbildningen ska omfatta utbildningstid om minst 8 timmar. Antalet utbildningstimmar ska ses som ett minimum för att uppnå önskad kunskaps- och erfarenhetsnivå gällande lärarledd utbildning. Utbildningen får ha max 16 deltagare.
Den som följer EBR ESA uppfyller krav utifrån arbetsmiljölagen och elsäkerhetslagen. EBR ESA fungerar som ett komplement till standarder och specificerar roller och ansvar inom elinstallationer och industrier.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till den som ska leda, utföra eller planera elektriska arbeten på eller i anslutning till elektriska starkströmsanläggningar, till exempel elinstallationer i värmeanläggningar, verkstäder, bostäder, butiker, kontor, industri och liknande.
Förkunskapskrav
Deltagare som ska utföra elektriska arbeten på eller i anslutning till elektriska starkströmsanläggningar ska ha tillräckliga kunskaper om elektricitet för att kunna tillgodogöra sig utbildningen.
Mål
Att deltagaren ska kunna tillämpa det teoretiska innehållet i publikation ESA Industri & Installation och kunna omsätta kunskapen i sitt dagliga praktiska arbete och därigenom undvika risker kopplade till arbete med elektrisk ström. Deltagaren ska även ha genomfört utbildningen med godkänt slutprov.
Efter genomförd utbildning ska deltagaren kunna
- förstå ansvarsfördelning enligt arbetsmiljö- och elsäkerhetslagstiftning
- förstå och kunna tillämpa ESA Funktioner
- förstå och kunna tillämpa säker kommunikation
- förstå och kunna tillämpa riskhantering
- förstå vad skötselåtgärd och när den övergår till ett planerat arbete enligt någon av arbetsmetoderna
- förstå arbetsmetoderna, Arbete nära spänning, Arbete utan spänning och Arbete med spänning och deras begränsningar
- förstå vad som gäller för blankett ESA Överenskommelse om tillträde
- förstå vad ett icke-elektriskt arbete är
Certifikat för utbildningen
Certifikat som utfärdas till deltagarna efter godkänt slutprov heter ”EBR-ESA-E5 Industri och Installation”. Det är giltigt i 3 år. Detta innebär ett repetitionskrav på vart tredje år.
Publikationen ESA Industri & Installation 2021 är en samproduktion mellan IN, FIE och Energiföretagen Sverige.
Energiföretagens Wattityds-koncept har en definierad utbildningsspecifikation som följer EBRs kravdokument samt definierar lärmål för utbildningen. För att deltagare ska kunna erhålla Energiföretagen certifikat EBR-ESA-E5 Industri och installation behöver utbildningen genomföras hos någon av Energiföretagens kontrakterade utbildningsanordnare där läraren är en EBR ESA lärare.
Utifrån EBRs kravdokument kan utbildningen hållas fysiskt på plats eller vara digital. Första gången ska den dock vara lärarledd och hållas fysiskt på plats.
(På marknaden finns även INSUS utbildningskoncept, där INSU har kontrakt med Installationsföretagen (IN), som också detta bygger på den samägda publikationen men ger INSUS certifikat.)